Zelf een batterijtje vervangen
 

Het is in de meeste gevallen niet moeilijk om zelf een horloge batterijtje te vervangen. Soms heeft u wat gereedschap nodig maar in de meeste gevallen is een (horlogemakers/zak) mes en een klein schroevendraaiertje (b.v.1 mm.) voldoende. Doe voorzichtig en ga met verstand te werk. Zorg voor een goede verlichting. Kijk voor het uitnemen van het batterijtje eerst goed hoe het lege batterijtje in het horloge zit. De plus (+) kant (de kant met de tekst) is meestal zichtbaar. Let op loszittende delen en op corrosie (roest) op de contactpunten.
Lukt het niet; geef uw pogingen op en ga naar uw horlogemaker.

Er bestaan heel veel verschillende typen horloges en uurwerken, de meest voorkomende zullen we behandelen. Ga, zonder ervaring, niet zelf proberen een duur horloge open te krijgen begin met een goedkoper horloge.


Horloge openen
 

Bekijk het horloge goed, maak het eventueel schoon met een vochtige oude tandenborstel en een beetje afwasmiddel. Niet onder de kraan afspoelen !! Alleen horloges met een aanduiding “50 meter (of meer) waterdicht” zullen over het algemeen de waterkraan veilig doorstaan. Horloges met “Waterproof” of “Water resistent” zijn niet waterdicht!

 

-Een apart dekseltje voor het batterijtje (komt veel voor bij Swatch horloges). Zoek een goed passend muntstuk en draai “tegen de klok in” licht drukkend het dekseltje eraf. Kijk eerst welke kant de pluskant is!! Indien u niet meer weet welke kant boven hoort draai het batterijtje direct even om indien het horloge niet loopt. Met een pincet kan het batterijtje eenvoudig worden uitgenomen. Plaats het dekseltje met de hand en draai het daarna pas voorzichtig aan.

   

-Horloges voorzien van een drukdekseltje komen het meeste voor. U heeft hier een mesje voor nodig Het mesje moet voldoende scherp en rond zijn om in de inkeping van het dekseltje te passen.Indien het mesje in de inkeping tussen de kast van het horloge en het dekseltje is geplaatst kunt u het mesje licht heen en weer draaien en het dekseltje zal eenvoudig loskomen. Past het mesje goed en het dekseltje wil er toch niet af? Staak dan uw poging zonder gereedschap zal u het dekseltje er dan ook niet opkrijgen.

 

-Terugzetten van het dekseltje.
Neem het horloge tussen de beide duimen en wijsvingers en druk het dekseltje aan de randen rechtstandig op de horlogekast. Kijk uit dat u niet te hard op het glas drukt! Zelfs met de hand kan u het glas breken.Het dekseltje zal vaak een kleine uitholling hebben deze dient bij het knopje (de kroon) te worden geplaatst. Helaas zal het voorkomen dat het u niet lukt, u zal een horlogekastsluiter moeten aanschaffen of naar uw horlogemaker moeten gaan en u verbazen dat het hem wel lukt het dekseltje er met de hand op te krijgen.

   

Duurdere horloges hebben over het algemeen een schroefdekseltje. Zonder speciaal gereedschap zal het u niet lukken, zonder schade, het dekseltje te verwijderen. Natuurlijk kunt een horloge-schroefdraad-opener aanschaffen. Indien u ook voor vrienden en kennissen batterijtjes gaat verwisselen loont het zeker de moeite een dergelijke opener aan te schaffen.

 

Nieuw batterijtje plaatsen
 

Als het gelukt is het dekseltje te verwijderen zult u in de meeste gevallen de volgende uurwerken aantreffen;

 

Over het algemeen zal tussen het uurwerkje en de kast een plastic rand zijn aangebracht om het uurwerkje vast te zetten, dit plastic kunt u eenvoudig verwijderen zodat er wat meer ruimte ontstaat om het batterijtje te vervangen. Ga bij dit type als volgt te werk:
-Schroefje halve slag losdraaien (er dus niet uitdraaien).
-Lipje naar de zijkant wegdraaien.
-Batterijtje vervangen.
-Lipje terugdraaien en het schroefje weer aandraaien.

   

Dit type uurwerk komt heel veel voor en het batterijtje is heel eenvoudig te vervangen.
-Schroefje NIET losdraaien.
-Uitsluitend het lipje in de richting van het pijltje licht wegduwen het batterijtje springt er vanzelf uit.
-Nieuwe batterijtje eerst onder de andere (vaste) zijde plaatsen en voorzichtig indrukken. De tekstzijde (pluskant) moet zichtbaar zijn.

 

Dit is het gevaarlijkste soort, het lipje zit los !!
-Schroefje eerst enkele slagen losdraaien (dus er niet uitdraaien)
-Lipje wegdraaien, batterijtje vervangen, lipje terugdraaien en het schroefje weer aandraaien. Indien dit niet lukt zal u het schroefje nog iets verder moeten losdraaien. De kans is echter groot dat het lipje los raakt.
Plaats het batterijtje en steek het lipje onder een hoek van ongeveer 45º aan de andere kant van het schroefje in het sleufje.
-Lipje licht indrukken en onder het schroefje schuiven daarna het schroefje aandraaien. Lukt dit niet dan zal u het schroefje nog wat meer moeten uitdraaien met het risico dat het gehele schroefje loskomt. Zet het lipje nu op de juiste plaats en draai het schroefje erin. Gebruik eventueel een heel klein beetje lijm (Velpon) om het schroefje even tijdelijk aan schroevendraaiertje te bevestigen.

 

Bij bijna alle overige horloges kan u het batterijtje voorzichtig losmaken door het batterijtje los te peuteren. Maar kijk uit het batterijtje wordt aan de bovenkant met het klein contactpuntje vastgehouden. Wees dus voorzichtig en ga verstandig te werk.

Het nieuwe batterijtje is geplaatst maar het horloge loopt nog steeds niet?
-De kans is vrijwel uitgesloten dat het nieuwe batterijtje niet goed is maar u zou het batterijtje natuurlijk kunnen doormeten.
-Het knopje is niet goed ingedrukt. Indien het horloge lang heeft stil gestaan kan u proberen het knopje een aantal keren in- en uit te trekken.
-De contacten zijn vuil of “geroest”. Maak ze schoon met een speciaal middelof krab de contractjes voorzichtig schoon. Zo niet, zal u het horloge moeten laten repareren. Bespreek met uw juwelier of de reparatie nog de moeite en kosten waard is. Spreek van tevoren een prijs af.

Is het gelukt? Vindt u het leuk ook voor familieleden en kennissen een batterijtje te vervangen en zo heel veel geld te besparen dan zal u wat gereedschap moeten aanschaffen.

 

Gereedschap

 

Kleine schroevendraaier. Kies voor 1 mm. Of een setje met meerdere maten Een kruiskopschroevendraaiertje heeft u soms ook nodig.

   

Horlogekast mesje. In vele uitvoeringen te koop. Voor drukdekseltjes

   

Horlogekast opener. Voor schroefdekseltjes. Kies voor een type met drie punten.

   

Pincet. Een kleine met een scherpe punt en een plastic pinset om kortsluiting te voorkomen.

   

Horlogekastsluiter. Voor drukdekseltjes regelmatig nodig Vanaf € 30,- te koop in meerdere uitvoeringen.

   

Horlogekast houder. Om het horloge goed te kunnen vasthouden en rustig aan te kunnen werken.

   

Zakloupe. De echte horlogeman heeft er altijd een in zijn zak. Kies voor een 5 x vergroting

   
Batterijtester.
   

Er zijn nog heel veel andere gereedschappen in de handel die de liefhebber niet allemaal nodig heeft.  Voor het waterdicht houden van een horloge (met een schroefdekseltje) dient u het rubber ringetje te vervangen.

 
© Batterijtje.nl